Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4


A+ R A-

Џ

 

 

Општи појмови:
Завичајни појмови: џамије, Џервиново брдо, Џервинова вила, Џервин, Џерси
Библиотека:
Музеј:


ЏЕРВИНОВО БРДО

Џервиново брдо је узвишица која доминира градом у његовом северозападном делу. Раније су на овом брду били многобројни виногради и воћњаци, данас се ту налази стамбено насеље, Џервиново насеље. Овим брдом доминира Џервинова вила коју је 1939. подигао Ђока Цветковић. На самом врху брда налазе се потисни резервоари водовода, који снабдевају град питком водом.

 

Урош ЏОНИЋ
(1887-1968)


Историчар књижевности, педагог, публициста, преводилац, библиотекар и библиограф.
Рођен је у Књажевцу, а студије завршава у Београду и постаје професор књижевности.
У време балканских ратова 1912. и 1913, на служби је у Министарству војске.
У Првом светском рату са српском војском је прешао Албанију, а 1917. је повучен са фронта и послат у Француску где предаје књижевност српским ђацима.
После рата професор је гимназије у Београду, касније и на Филозофском факултету, где предаје историју словеначке књижевности.
Године 1921. постаје први управник Универзитетске библиотеке у Београду, што остаје до пензије 1941.
После завршетка Другог светског рата, на иницијативу омладинске секције Удружења Тимочана и Крајинаца, неколико пута долази у Књажевац и држи предавања из историје књижевности.

ЏАМИЈЕ

Џамије су муслимански верски објекти. По неким изворима (Франц Ксавер Покорни, аустријски официр и путописац, који је дао један од првих описа гургусовачке вароши 1784), у Гургусовцу су у турско време постојале две џамије, једна зидана, а друга, као и све остале зграде, од дрвета. Обе су спаљене после ослобођења од Турака 1833.


ЏЕРВИН


Пољопривредни комбинат Џервин настао је из Виноградарско – земљорадничке задруге 1961. Ова виноградарска земљорадничка задруга основана је 1927. године у Књажевцу и била је трећа по реду задруга те врсте у Србији. Врхунац у раду Џервин је достигао 1981. када комбинат Џервин улази у састав Центропрома из Београда. Већ крајем 1982. у Џервину је извршена реорганизација тако да су се формирале јединице по врстама производње (сточарство, ратарство, повртарство, виноградарство и воћарство).  Тако настају радне јединице Подрум (Липар), Тимофлора, Млинпек, Џерси, Промет и Ремонт. Временом се ове јединице сасвим осамостаљују и настављају да раде као самостална предузећа.


ЏЕРВИНОВА ВИЛА


Џервинова вила подигнута је 1939. на имању власника Ђоке Цветковића, на брду северозападно у односу на град (преко пута Западног гробља). Вила је саграђена по узору на замак у бањи Карлебад у Чешкој.
Ђока Цветковић преминуо је у Књажевцу 1957. године. Тестаментом је вилу преписао Милици Дворжак – Првуловић која је дуго била служавка Цветковића. Међутим, године 1967. вила мења свог власника. Те године вилу је откупио ППК Џервин за смештај своје администрације. Вила је касније била извесно време запостављена да би почетком деведесетих постала угоститељски објекат. Данас је јако запуштена, а у приватном је власништву.