Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4


A+ R A-

О

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Општи појмови: ортографија
Завичајни појмови: Официрски дом, Дом омладине, општинска зграда, опанчари
Библиотека:
Музеј: опанџак


ДОМ ОМЛАДИНЕДом омладине, данас ШМО „Предраг Милошевић“


Зграда Дома омладине, позната и као Ловачки дом, изграђена је 1955. и у њој је у почетку била смештена управа Леде. Као Дом омладине ради од 1975, али простор користи и Ловачко друштво, Удружење занатлија и неколико омладинских организација. Дом је имао велику салу, у којој су се деведесетих одржавали рок концерти, и кафић „М“.
Зграда је касније реновирана и адаптирана за потребе Музичке школе Предраг Милошевић, која се у њу уселила 2003. године.

ОПАНЏАК

Чобанска кабаница која се огртала преко свег одела, направљена од пуног врло добро ваљаног сукна природних боја. Спреда отворена целом дужином. Има капуљачу – гуглу, закопчава се спреда под вратом сукненом омчом и дугметом. Ношена је по хладнијем времену и зими.

ОФИЦИРСКИ ДОМПодигнут је 1936. за потребе официрске читаонице. У њему се налазила официрска кафана и менза у којој су се хранили неожењени официри. Дом је имао башту која је брзо постала омиљено место окупљања Књажевчана.
После Другог светског рата у згради је неко време био Дом културе, у коме је радила читаоница за одрасле. Убрзо је зграда враћена војсци, па постаје Дом ЈНА (Дом Армије), у коме су официри имали свој клуб, читаоницу и куглану. И даље је имао значајну улогу у културном животу града. У  њему су често организовани концерти, изложбе и разне манифестације, али и прославе и чајанке за официрске и друге жене из града. Организоване су и игранке на којима је свирао војни оркестар, а преко лета је радила башта.
Крајем деведесетих година XX века једно време у овој згради ради кафић Аргус, а у сали и башти често се одржавају рок концерти. На спортском терену иза зграде лети су организована  такмичења у кошарци и малом фудбалу.
Ова зграда и даље је својина Војске Србије, а данас се не користи.

ОПШТИНСКА ЗГРАДА
Грађена је од 1894. до 1900. године на месту старијег општинског здања. Све до Другог светског рата имала је само један спрат када је надзидан и извршена су проширења. Деведесетих година XX века адаптирана је и дограђена са задње стране

ОПАНЧАРИ
Око 1900. у Књажевцу има преко 20 заната и 8 занталија, од 1922. до 1948. било је 107 занатлија са 17 заната. Од тога је било 14 опанчара. Ово су једни од најмногобројнијих занатлија на овом простору, обзиром на постојање кланице, кожара и кожарске индустрије из које се касније и развијају задруге - обућарски занат, па Леда као идустрија обуће 1959.
Први помен опанчара у Књажевцу је из 1876. године. Чувени је био Драги Милосављевић који је за свој рад био награђен у Лондону 1907.