Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4


A+ R A-

Н

 

 

 

Општи појмови:
Завичајни појмови: ношња, Народни дом, „Национал“, „Нота“
Библиотека:
Музеј: ноћна посуда


НАЦИОНАЛ

Кафана „Национал“


Кафана Национал, која је радила до 1948, налазила се у згради подигнутој крајем XIX века. Власник зграде био је богати трговац Драгољуб Божиновић. Ова кафана сматра се првим биоскопом у Књажевцу, јер је њен власник још 1912. набавио кино-пројектор са кога су приказивани неми филмови.
Тридесетих година XX века, неми, а касније и звучни филмови приказивани су и у кафанама Аполо и Шангај.
У Аполу су приказивани филмови и током и после Другог светског рата, до изградње новог биоскопа 1952. године.

НОЋНА ПОСУДА

Данас популарна ноша, као корак ка регуларном и самосталном коришћењу таолета код деце. Некада у кућама није било купатила и тоалета, па се у грађанским кућама, посебно уз кревет, налазила и ноћна посуда, обично од порцелана, али код сиромашнијих породица и од метала. Зими и ноћу била је од велике помоћи посебно у време кад још није било струје.

НОШЊА

Народна ношња из ТимокаЧини скуп одевних предмета. Дели се на градску и народну, а у оба случаја на мушку, женску и дечију. Свака географска обаласт, народи и народности развијају своју специфичну ношњу, начин одевања, врсту матријала од којег се прави и сл.
У околини Књажевца могу се разликовати три начина израде и комбиновања ношње и то је израженије на женској ношњи.

Грађанска ношња, крај XIX века

 

То су ношња Тимока, Заглавка и Буџака, а могу се и временски поделити на три целине и то: крај XIX и почетак XX века, између дава рата и после Другог светског рата.

НАРОДНИ ДОМ
На иницијативу Књажевачке омладине и угледних Књажевчана Народни дом почиње да се гради 1933, а отворен је 1935. У Народном дому одвијао се богат културни живот, био је омиљено место окупљања Књажевчана, а једном недељно градски оркестар је овде приређивао концерт. После Другог светског рата Аматерско позориште наставља свој рад, а Народни дом користи углавном омладина, па је овде неколико година постојала и омладинска, касније градска библиотека при Народном универзитету.
Шездесетих година у овој згради ради Раднички универзитет, па Школа за основно музичко образовање. Од 1979. овде је редакција Књажевачких новина, и касније Радио, па Радио телевизија Књажевац. Телевизија у овој згради ради до јула 2009.

НОТА
При Радничком универзитету основано је 1970. Музичко-издавачко предузеће Нота. Од оснивања се бави издавањем уџбеника за музичко образовање и других дидактичких средстава. Од 1991. седиште Ноте је у згради некадашњег биоскопа Тимок. Предузеће је у приватном власништву од 2003. И даље се бави основном делатношћу, али и богати свој производни програм у циљу неговања и развоја музичке културе и афирмисања музичког стваралаштва.