Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4


A+ R A-

Љ

 

 

 


Општи појмови: љубав
Завичајни појмови: Љути поток, Љубин браник, Љутомир Ђорђевић
Библиотека:
Музеј: Љуљка

ЉУБИН БРАНИК


Брдо крај Књажевца које је у турско време припадало Ибиш-аги и било под храстовом шумом. Име је добило по Љуби, сину Стевана Недељковића, једног од гургусовачких капетана. Почетком XX века Љубин браник је био омиљено излетиште Књажевчана и место на коме су се организовале првомајске прославе.

 

ЉУТОМИР ЂОРЂЕВИЋ
(1883-1912)


Родио се у Књажевцу. Војне школе завршио је у Београду, а као капетан II класе у саставу Тимочке дивизије учествовао је у Првом балканском рату 1912. У бици код Куманова показао је необичну храброст – стајао је цео дан пред својом четом и пуцао у непријатеља. Предвече је тешко рањен, па је пребачен у руску војну болницу у Београду где је од задобијених рана убрзо умро. Посмртно је унапређен у чин мајора и одликован Карађорђевом звездом са мачевима. Први је добитник овог одликовања.
По њему се звао фудбалски клуб Мајор Љутомир, који је играо током Другог светског рата, а једна од улица у Књажевцу и данас носи његово име.

 

ЉУТИ ПОТОК


Поток који Љубин браник одваја од Џервиновог брда. Ово име добио је јер се у прошлости силно изливао и људима правио велику штету.ЉУЉКА
Предмет из народне традиције. Направљен од тканог платна, вуне, лана или памука. Овај предмет служио је за ношење мале деце - првенствено као носиљка. Могао је бити причврћен тако да се беба налазила или на леђима или на грудима. У кући је служио уместо колевке, а на пољу или у башти обично се везивао на дрво као љуљашка.