Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4


A+ R A-

И

 

 


Општи појмови:
Завичајни појмови: Илиндан, Ибиш-агина кућа, ИМТ
Библиотека: Срба Игњатовић
Музеј: изложба


Срба ИГЊАТОВИЋ (1946)


Књижевник и књижевни критичар. Рођен у Књажевцу 1946. Дипломирао и магистрирао на Филолошком факултету у Београду.  Уредник је читавог низа часописа, оснивач, власник и главни и одговорни уредник Апострофа;
Актуелни председник Удружења књижевника Србије;
Живи и ради у Београду, као слободни уметник.
Пише поезију и прозу, заступљен је у домаћим и страним  антологијама, а његова дела превођена су на неколико страних језика.
Аутор је више збирки поезије (Који немају душе, 1971, Рашљар, 1989, Stowaway, 2008.)
Написао је неколико књига прозе (бележнице, кратке приче и романе) (Кад смо сви били Тито и друге приче, 1994. и 1998.)
Објавио је на десетине књига студија, критика и есеја. (Саломина чинија, 1970, Срећни Вавилон, 1986, Десет српских песника, 1992, Хроника песничког умећа, 1992.)
Добитник је многих књижевних награда, међу којима је и Велики печат вароши сремскокарловачке и награда Исидора Секулић.
Године 2010. понео је и једно завичајно признање: проглашен је почасним грађанином Књажевца.

Изложба

Mузејска изложба презентује музејски материјал који се односи на одређену тему, период, делатност, догађај, институцију или личност.  Стручњаци који праве изложбу теже да посетиоцима пруже, пренесу научна сазнања о самом изложеном предмету. Изложбе се организују у галеријама, музејима, библиотекама, а у свету су све чешће изложбе у кафићима.
Изложба може бити стална, повремена, покретна (путујућа), виртулена.

Путујућа изложба Природњачког музеја из Београда Животињски свет леденог доба посетила је и Завичајни музеј Књажевац, 2008.


ИЛИНДАН


Свети Илија је хришћански пророк, мудрац који је учио људе о важности религије. Срби су преласком у хришћанство многе особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, пренели на Светог Илију. По народној традицији, Свети Илија се вози на ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен. Грмљавина је тутњава његових кола којима се он вози по небу и облацима. Дан Светог пророка Илије обележава се 2. августа.
У Књажевцу највећи народни сабор, вашар, је за Светог Илију Громовника. Обичај је био да се као заштита од грома и природних непогода обавезно за жртву коље најстарији петао, старац, да не би умро домаћин.Вашар на Светог Илију 1939.


ИБИШ-АГИНА КУЋАналази се у Његошевој 39. Претпоставља се да је саграђена почетком XIX века. Била је власништво турског аге Ибиш–аге који је заједно са осталим Турцима напустио Књажевац 1833. Кућа је имала пар нужних адаптација. Први власник после Ибиш–аге био је кнез Милош. После кнеза Милоша смењују се власници. Од 1932. године кућа је у власништву породице Миленковић.


ИМТ(Индустрија машина и трактора) био је један од књажевачких привредних гиганата. Предузеће је основано 1950. Пословало је под различитим именима – Металац, 7. јули, Фабрика машина и ливница Књажевац, Змај, а од 1970. у саставу је ИМТ Београд. Шездесетих година гради велики производни простор и започиње велике послове са иностраним партнерима – производњу мотокултиватора и малих трактора. ИМТ је некада запошљавао 1.500 радника. Од децембра 2008. предузеће је под стечајем.