Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4


A+ R A-

О Завичајном појмовнику

Знање је важно, а најважније је знање о завичају, порука је малих „завичајаца“ упућена другарима и суграђанима.

 

 

„Завичајни појмовник” заједнички је едукативни програм Народне библиотеке „Његош“ и Завичајног музеја Књажевац и реализује се од 2008. У програму учествују ученици шестог разреда основних школа „Димитрије Тодоровић Каплар“, „Вук Караџић“ и „Дубрава“. Кроз 12 радионица, у којима се обрађују појмови од првог до последњег слова азбуке, деца стичу основна знања из опште културе и упознају културну баштину књажевачког краја.

Радионице припремају и њима руководе Милена Милошевић Мицић, историчар уметности, Бојана Илијић, археолог, Владана Стојадиновић, библиотекар, и Слађана Јеремић, виши књижничар.
„Завичајни појмовник” реализује се у току једне школске године. Стечено знање се, на јавном часу о завичају, презентује вршњацима, будућим „завичајцима“ и свим заинтересованим Књажевчанима.
„Завичајни појмовник” је и дивно дружење на путовању кроз прошлост књажевачког краја. Од радионице до радионице, од слова  до слова, генерације „завичајаца“ сазнају више о важним датумима из богате историјске прошлости завичаја, сусрећу се са знаменитим људима, завирују у богате збирке Музеја и Библиотеке, обилазе знаменита места и, на крају, стичу знање и звање правих „завичајаца“.
Захваљујући овом програму стасавају генерације младих људи који познају и воле свој крај и који ће умети да негују, сачувају и промовишу његове вредности.